״זה זמן היסטורי, תנ״כי״ – מסכמים שנה בעולם המכינות
- 14 יולי 2025
- מדור: חדשות מעולם המכינות
שנה נוספת חלפה ואיתה לצד רגעים קשים בצל המלחמה, גם רגעי התרוממות נפש ותקווה – קראו על השנה שהייתה במכינות
בימים אלו אנו מסכמים שנה נוספת בעולם המכינות – שנה לא פשוטה, בה לצד רגעי גאווה במפעל, בהתנדבויות והפעילות ברחבי הארץ, חווינו גם רגעים של כאב עמוק ואובדן על בוגרינו שנפלו בקרב על הגנת מדינת ישראל. רגע לפני שאנו נפרדים ומפנים את מבטיו לקראת השנה הבאה, אנחנו מזמינים אתכם לקרוא על השנה שחלפה.
אלפי בוגרי המכינות משרתים בכוחות הביטחון
בוגרי המכינות נמצאים בכל החזיתות – בסדיר ובמילואים, משרתים בשנתיים האחרונות מסביב לשעון באין סוף ימי מילואים ומבטיחים את קיומה של מדינת ישראל. גם השנה עמדו בשורות מצטייני הנשיא בוגרי מכינות תורניות וכלליות כאחד. רגע לפני שנצלול לתוך אירועי השנה, ביקשנו מב׳, עולה חדש ובוגר מכינת קשת יהודה, המשרת ביחידה מיוחדת ונלחם לילות כימים מתחילת המלחמה, שישתף אותנו בטיפ מיוחד לטובת המסיימים הטריים שמתגייסים בשבועות הקרובים לצבא: ״אף פעם על תוותרו על עצמכם או על המשימה. תמשיכו ותסתכלו ימין ושמאל לחברים שלצידכם – תוודאו שהם בסדר״.
הוא סיפר לנו: ״המכינה עזרה לי ללמוד עברית, את התרבות הישראלית, להכיר חברים טובים ולחזק את הלימודים שלי בתורה. לקחתי מתקופת המכינה ערכים שמלווים אותי בכל יום: האמונה שלי במדינה ובעם שלנו, ההתמודדות עם קושי״.
״מכינה שרואה את ראש המכינה שלה שותף בדבר הזה מבינה מהי הדרך, מה המטרה ואיך זה צריך להיות״ – בין המכינה למילואים
השנה במיוחד שורות הצוותים החינוכיים של המכינות השונות בארץ היו לא פעם חסרים כשהם נקראו לדגל להגנה על מדינת ישראל בעוד סבב של מילואים. אחד מהם הוא ראש מכינת ידידיה, הרב יוחאי מימון, מגויס למילואים לסבבים ארוכים מתחילת המלחמה באוקטובר 23׳. הוא שיתף אותנו בחוויות מהמילואים בשיחה מיוחדת:
״שבת רחוקה מהבית. אני יושב עם מפקד היחידה והחפ״ק שלו. מנסה להרגיש קצת את אווירת השבת. רגע לפני משימה, כמה פלוגות סמוכות מגיעות אלינו כדי להתכונן. פתאום אני פוגש תלמיד שלי – מילואימניק, מ״פ, מיחידה מיוחדת. הוא הולך להיות שותף בהובלת המבצע הזה. אין רגע יותר מאושר מזה. אין רגע יותר גדול מזה – שאתה מבין שאותם תלמידים שלימדת וחיברת אותם לצבא ולמה התפקיד החשוב ביותר בעם ישראל כדי להגן על ארץ ישראל, אין דבר יותר מרגש מהרגע הזה: ההבנה למה אני נמצא בשטח אויב בשבת, כן גם כשאני רחוק מהבית, מהמשפחה ומהמכינה. אבל זה שאני יודע שבבית כולם יודעים שאני שותף בהגנת עם ישראל. זה שכרגע במכינה כולם יודעים שאני שותף בהצלת עם ישראל, אין דוגמה אישית יותר גדולה מזו – אין סיפור יותר גדול מזה. מכינה שרואה את ראש המכינה שלה שותף בדבר הזה מבינה מהי הדרך, מה המטרה ואיך זה צריך להיות. זה רגע מאוד מכונן שהוביל אותי להבנה למה אני עושה את מה שאני עושה.
היו הרבה רגעים, אבל אני חושב שבתוך כל הדבר הזה – אתה בעיקר מבין למה אתה עושה את מה שאתה עושה. התפקיד שלנו זה לאפשר לכל תושבי הארץ להרגיש בביטחה בארץ שלנו, להחזיר את החטופים בביטחה ובשלום. אנחנו מבינים שזה זמן היסטורי, תנ״כי, גדול, שבו אנחנו מתחברים לאבות אבותינו שנלחמו על הארץ הזו״.
התנדבויות מסביב לשעון
מתחילת מבצע "עם כלביא" פעלו 80 שלוחות במעל 15,000 ימי התנדבות במאות מוקדים מהערבה עד הגולן והגליל. הצוותים, יחד עם אלפי מכיניסטים ומכיניסטיות השתתפו במגוון משימות חשובות – ניקוי וסידור מקלטים, תגבור כ"א בבתי חולים, ניקוי וסידור דירות סביב אתרי הנפילות, שמרטפיות לילדי עובדים חיוניים, סיוע ומענה לקשישים, אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים ברשויות ועוד. הפעילות התאפשרה תחת חמ"ל אחוד ראשון מסוגו של האגף הביטחוני-חברתי, משרד ההתיישבות, הרח"ל ומועצת המכינות שפעל לניהול משימות ההתנדבות, חיבור בין הצרכים בשטח לבין המתנדבים מהמכינות ולאישור המשימות בזריזות וביעילות.
בשנה האחרונה חניכי המכינות הקד״צ התנדבו במאות מוקדים ואתרי התנדבות – במסגרות חינוך, בחקלאות, סיוע לפצועים, ליווי קהילתי, ברשויות המקומיות, בקיבוצים, במושבים וביישובים צמודי גדר – בצפון ובדרום. לאורך השנה החניכים פעלו במסגרת מבצע ״חוזרים הביתה״, בו סייעו לשקם עשרות יישובים בעוטף.. בצפון, פעלו 3,000 מתנדבים לאורך השנה באופן עצמאי ודרך החמ"ל הצפוני האחוד של מועצת המכינות יחד עם מכינת "גליל עליון", "לב אחד" ו"הביתה". במסגרת פעילות זו בוצעו כ 15,000 ימי התנדבות..החניכים הפעילות סייעה בחזרתם של אלפי מפונים לבתיהם. במבצע "חוזרים הביתה" בלבד נרשמו כ-38,000 ימי התנדבות, ובסך הכל – במגוון פעילויות ההתנדבות נרשמו למעלה מ-230,000 ימי עשיה מתחילת המלחמה. על כך, מועצת המכינות הקדם צבאיות התכבדה לקבל בשמם של המכינות והחניכים את אות המופת להתנדבות חברתית. האות הוענק בכנס שדרות לחברה וחינוך.
העשייה הזו התאפשרה בזכותכם – הצוותים החינוכיים, החניכים והחניכות היקרים שלנו וכמובן – שותפנו לדרך שממשיכים לסייע ולתמוך בפעילות ההתנדבות לאורך המלחמה: פדרציית ניו-יורק UJA,JNF UK, JFEDLA, קרן מתנאלאנו מודים לכולכם וגאים לקבל את הפרס בשמכם ולמענכם.
מסכמים שנה ראשונה במכינות ובשלוחות החדשות
השנה, בצל המלחמה, נפתחו 11 ! שלוחות חדשות, רובן הגדול בעוטף ישראל – מכינת ״אופקים למדע״ פתחה שלוחה בנתיבות, מכינת ״דרך ארץ״ פתחה שלוחה באשקלון, מכינת ״הנגב״ פתחה שלוחה במשמר הנגב, מכינת ״עמי-חי״ פתחה שלוחה בבאר שבע, מכינת ״אדרת״ פתחה שלוחה בכפר הנוער הדסה נעורים, מכינת חברותא הוקמה בירושלים, מכינת ״תבור״ פתחה שלוחה חדשה שפעלה בחודשיה הראשונים של השנה בנוף הגליל ומאוחר יותר, לאחר הפסקת האש בצפון, עברה לקריית שמונה.
בנוסף, בתמיכת המרכז לבנקאות חברתית של בנק הפועלים ו״קרן פועלים לתקומה״ הוקמה מכינת ״דרור״ עם שלוחות בשדרות וביד מרדכי, מכינת ״מיתרים לכיש״ פתחה שלוחה בגבים, מכינת ״יונתן״ פתחה שלוחה בסעד ומכינת ״דרך פרת״ פתחה שלוחה בניר עם. הקמתן של כל המכינות והשלוחות החדשות לא הייתה מתאפשרת ללא התמיכה והסיוע של מנהלת תקומה, משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות והאגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון.
חניכת מחזור א׳ של שלוחת גבים ממכינת מיתרים לכיש, תמר אלסברג אור, שיתפה אותנו עם ההחלטה להירשם דווקא למכינה בקיבוץ גבים: ״הרצון להגיע לעוטף באופן ספציפי לדעתי קרה לי באופן די טבעי בעקבות המלחמה, הרגשתי שמכל המקומות זה האזור שאני רוצה לחיות בו שנה, לחזק אותו איך שאני יכולה, והרעיון של שלוחה חדשה משך אותי בעיקר בגלל שהקיבוץ רצה בנו. קיבוץ שחווה את הטראומה של ה7/10 ובחר שהוא רוצה מכינה, שזה יעזור ויקדם אותם, אז זה היה נראה לי חשוב ומשמעותי פי כמה וידעתי שאני רוצה להגיע לשלוחה הזו״.
תמר שיתפה כי המכינה חיזקה בה את אהבת הארץ והרצון להתנדב בלי לקבל תמורה, הרגשות האלה התערבבו במיוחד סביב הפעילות למען משפחות החטופים: ״בכל מוצ״ש אנחנו הולכים כמכינה לעצרות להשבת החטופים, יצא לנו לנאום באחת מהן, לקחנו על עצמנו פרויקטים להעלאת המודעות בכל מני דרכים וגם כמה אירועים בכיכר החטופים, וזה הפך להיות משהו שמלווה אותי בכל נשימה. אני באמת חושבת שזה לא היה קורה אם הייתי נמצאת במקום אחר בארץ. חוויה שממש חקוקה לי היא מסעות לוויה של החטופים. לעמוד בצומת בכביש שבו אני נוסעת כל שבוע, שהוא כבר מרגיש בית שני, וללוות אותם בפעם האחרונה, זה משהו שאני לא אשכח בחיים״.
חדש בעולם המכינות
הכירו את הפרויקטים החדשים שיצאו לדרך השנה במכינות הקד״ץ:
פרויקט החממה
בשנה האחרונה זכינו גם להשיק פרויקט ייחודי בשיתוף פעולה עם קק״ל, “Open Valley” ו”Google” ישראל, המציע לחניכי המכינות מרחב של ייזמות חברתית שמטרתו לעודד לכידות – הכירו את פרויקט ״החממה״, ואת המיזמים הצעירים שאנחנו בטוחים שעוד נשמע עליהם.
לתוכנית החממה כמה שלבים – שני ימי למידה המלווים ע"י מנטורים מקצועיים, משלבים בין למידת התהליך הייזמי וכלים לפיתוח הרעיון, ובין הרצאות העשרה בתחום היזמות. בתום תהליך פיתוח של מספר שבועות התקיים בתל אביב יום השיא של הפרויקט – אירוע הקאתון, בו כל צוות יזמים הציג את המיזם שלו בפרזנטציה מקצועית ופיץ' משכנע. בסופו של ההקתאון, התקיימה תחרות והוכרזו הזוכים – שקיבלו מענק למימוש המיזם.
במסגרת הפרויקט הוקמו מגוון רחב של מיזמים יצירתיים וחדשניים בתחומם, ואלו רק כמה דוגמאות: במכינת ידידיה הממוקמת בבית שמש הקימו את מיזם ״שווים על הדשא״ – חוג כדורגל לצעירים בעלי מוגבלות מהעיר בית שמש; במכינת מנשרים קלו הקימו את מיזם ״נעים ביחד״, שמטרתו היא לקדם לכידות דרך היכרות ושיחות יום יומיות בין אנשים ממגזרים שונים תוך כדי נסיעה ברכבת. –פוסטר שיצרה קבוצות המיזם ומודבק על השולחנות בקרונות הרכבת,מעודד שיח בין הנוסעים.בשלוחת פראן של מכינת ערבה יזמו את מיזם ״מתחת לאלונקה״ שמטרתו לקרב בין אוכלוסיות שונות בחברה הישראלית על ידי יצירת קבוצות התנדבות לשיקום עוטף ישראל, המשלבות אנשים מאוכלוסיות שונות. במכינת ״גליל עליון״ יזמו את הקמתו של פרויקט ״צפון ירוק״ – שבועיים של פעילויות ואטרקציות מיוחדות בצפון ישראל שמטרתם לתמוך ולהשיב את התיירות לצפון הארץ. מכינת צהלי שלוחת יבנה יזמו את פרויקט שי״ח – ראשי תיבות של שותפויות, ישראליות וחקלאות. המיזם מפגיש בין כיתה בתיכון דרוזי וכיתה בתיכון יהודי - בין נערות יהודיות ונערות דרוזיות לסדרה של פעילויות – היכרות, התנדבות חקלאית יחד, שיעורים משותפים ושיח.
מערך הפעלה בחירום ופרויקט ״סיירת יער״
בשנה האחרונה צוות הבטיחות במועצת המכינות עמל להקמתו של מערך הפעלה בחירום, בשיתוף קרן שוסטרמן. בין היתר הצוות עסק ביסוס המוכנות לפעילות והתנדבות בתרחיש הסלמה רב זירתי, בידוק הקשר וביסוס שיתוף הפעולה בין עולם המכינות, משרדי הממשלה והרשויות המקומיות, ביצוע הכשרות מקדימות ורכישת ציוד נדרש.
בנוסף , אנו מסכמים שנה שנייה של פרויקט ״סיירת יער״ לשיקום ושימור יערות ישראל בשותפות קק״ל והמכינות הקד״צ. לכבוד סיכום השנה, קיימנו כנס מיוחד שאירחה מכינת ״כרם אל״. במהלך היום נערך סיור ביערות הכרמל כולל שיחה עם יערן ותיק, ובהמשך סיור למידה על הקשר היהודי דרוזי והמורשת הדרוזית. החניכים פעלו במהלך השנה ביערות קק"ל ברחבי הארץ בשמירה ושיקום יערות והשטחים הפתוחים.
שנה של פעילות בשני צירים
מנכ״ל מועצת המכינות, אבישי ברמן כתב על השנה שחלפה: ״אנסה במילים קצרות לסכם שנה ותקופה בעלת ממדים היסטוריים. מזה שנתיים שאנחנו מנהלים את מפעל המכינות על 2 צירים הנפגשים ומתרחקים לפרקים:
הציר הראשון – המלחמה: אי וודאות הגוזרת ניהול סיכונים יומיומי (את השנה הזו פתחנו תחת איום מורכב ביותר מצד חיזבאללה בצפון, קשה להאמין מה קרה מאז בציר לבנון-סוריה-איראן), צוותים מגויסים למילואים לפרקי זמן ארוכים, נופלים ופצועים ממעגל המכינה והבית, קושי גדול להחזיק שגרה. לצד זה, תקופות התנדבות ארוכות של עשרות מכינות לשיקום הצפון וחבל התקומה.
הציר השני – החזקת השגרה והמחויבות למשמעותה העמוקה וארוכת הטווח של השנה: המחויבות לבנות אצל הצעירים\ות המגיעים אלינו קומות חדשות של אמונה, ידע, כוחות נפש ובהירות על תפקידם ומקומם במדינת ישראל ובחברה הישראלית. להתעקש על תהליכי העומק גם כאשר בחוץ סערה גדולה״.
אנו מודים לכם על שנה נוספת של תמיכה ומעקב אחרי פועלינו.
אנחנו גאים בכל בוגרינו המשרתים ללא לאות בסדיר ובמילואים מתחילת המלחמה, ומאחלים גיוס קל לבוגרי מחזור תשפ״ה. שמרו על עצמיכם!
נסיים בתפילה להשבתם המהירה של החטופים, שלומם וביטחונם של לוחמי צה״ל ורפואתם השלמה של כל הפצועים, מי ייתן ונדע ימים של שקט ובשורות טובות!
מועצת המכינות הקדם צבאיות
מאמרים בנושאים דומים
משימת שיקום הצפון במכינות: הכירו את החניכים שיזמו הקמת חמ״ל התנדבויות מיוחד
חניכי המכינות ברחבי הארץ ביצעו למעלה מ-8,000 ימי התנדבות מאז הפסקת האש בצפון. בין היתר, בולט מיזם...
המשך קריאה״הלימוד הוא פק״ל לחיים": 800 חניכי מכינות התאחדו ללימוד חגיגי של מסכת מגילה
האירוע השנתי של המכינות התורניות יצא לפועל גם השנה – ברוח אחדות, התחזקות ותקומה
המשך קריאה״זכיתי לפגוש את החצי השני של העם שלי״ – משלחת ראשי המכינות לצפון אמריקה
המרחק בין ניו-יורק לירושלים מעולם לא היה קרוב יותר – המשלחת השנתית של ראשי המכינות שמשתתפים בסמינר...
המשך קריאה״הכרתי חברים מכל הארץ בזכות המכינה״ – הכירו את מיזם ׳עתידים
מה יקרה אם בני נוער מכל הארץ – מהדרום ומהצפון, מערים גדולות וממושבים קטנים – ייפגשו, יכירו, ילמדו...
המשך קריאהאנחנו עוד נשמע עליהם – מחוג כדורגל לנערים עם מוגבלויות ועד פסטיבל ״צפון ירוק״ המיזמים הייחודיים של חניכי המכינות
הכירו את פרויקט ״החממה״ – פרויקט ראשון מסוגו בעולם המכינות לעידוד יזמות בתחום הלכידות החברתית; אלו...
המשך קריאה
עקבו אחרי המועצה ברשתות החברתיות